SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Så skriver du ditt första cv

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Du står på startlinjen – det är nu du ska ut i arbetslivet. Kontakter, sociala medier och nätverk kommer att bli en ovärderlig hjälp på vägen… men du behöver också ett cv.  

Jaha, tänker du kanske nu. Men vad tusan ska jag skriva? Är det ens värt att lägga tid på ett cv när det inte finns något förutom en utbildning och ett körkort att berätta om?

Jo, det är värt det! Cv är ett dokument som efterfrågas i de flesta jobbsökarsammanhang och ALLA… oavsett ålder, studie- och jobberfarenhet, har massor att berätta om – också sådant som är intressant för en förmodad arbetsgivare att veta.

Så skriver du ditt första cv

December 11, 2015 at 9:29 AM

Det finns inga ”regler” för hur ett cv ska se ut. Att skriva en bra jobbansökan är kanske en konst, men inte i termer av rätt eller fel. Har du ingen arbetslivserfarenhet kan du heller inte skriva om någon. Det du däremot kan göra är att berätta om dig själv: Var kommer du ifrån? Vilka insikter har du hunnit skaffa dig hittills i livet, vad drömmer du om och vilka tankar har du om framtiden? Anpassa din ansökan efter dig och använd rubriker som passar dina erfarenheter – det är så du matchar dig själv mot arbetsmarknaden.

Börja med ett tomt papper, skriv ner händelser som varit viktiga och roliga för dig. Strukturera sedan upp händelserna under egna rubriker och sätt dem i en ordningsföljd som känns logisk och tydlig. Men framförallt… lägg tid på en bra personlig presentation – det är genom den som du gör störst avtryck.

Nedan är utdrag på delar från tre olika personers jobbansökningar. Namnen stämmer inte men personerna finns i verkligheten så använd dem inte som en mall men gärna som inspiration på saker som du kan berätta om.

All lycka på din väg ut i arbetslivet!

—————————————————————————————————————————————–

Exempel 1

My Andersson – blivande programmerare som möter högt tempo med norrländskt lugn

Presentation

Under min tid på Telecom AB mötte jag inte en enda vänlig kund. Alla som ringde var oerhört stressade.

Alla yrken har för- och nackdelar och IT-branschen är inte ett undantag. För mig föll det sig naturligt att fokusera på arbetets alla positiva delar. Jag trivdes med att hjälpa kunder över telefon och jag trivdes med kundkontakten. Istället för att ryckas med i kundernas stress blev det en utmaning att ta fram det norrländska lugnet inom mig för att lyssna, analysera och därefter lösa problemet på kortast möjliga tid.

Även Norrland har för- och nackdelar. Där finns lugnet och stillheten, men också tristessen. Jag kanske är det norrländska lugnet personifierat, men jag är också hungrig och nyfiken på vad livet har att erbjuda mig – därav flytten till Stockholm som gav mig fler möjligheter att studera.

Jag har ett stort intresse för datorer. Jag är nyfiken på it och teknik, på programmering och på hur man bygger, konfigurerar och administrerar nätverk. Jag är också nyfiken på ett nytt jobb inom teknik och support. En tjänst där jag får möjlighet att utvecklas och växa in i företaget. Där jag får användning av min förmåga att lösa problem och ständigt utmanas av ett högt tempo och ny teknik – och där jag får möta nya ovänliga kunder som avslutar sitt samtal med; Du ska ha ett stort tack för hjälpen!

IT-kunskaper

– Studerar just nu datahantering och programmering i Java med inriktning mot virtuellt skapande.
– Hanterar programmeringsverktyg som FrontPage och HTLM-editor.

Höjdpunkter i mitt liv

2013: Då jag bestämde mig för att flytta till Stockholm och kom in på min nuvarande utbildning i programmering på Stockholms universitet.
2011: Tog körkort.
2011: Fick mitt första riktiga som jobb supporttekniker på Telekom AB i Sveg.
2010: Tog studenten.
2003: Vann skolmästerskapet i 600 m.

Hur jag är som person

– Lugn, metodiskt och punktlig
– Glad, morgonpigg och stresstålig
– Ständigt uppdaterad på ny teknik

—————————————————————————————————————————————–

Exempel 2

Dennis Esfandi – ekonom med en näsa för affärer

Presentation

Intresset för affärer och ekonomi har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Redan som barn intresserade jag mig för siffror och hade lätt för att skapa relationer – vilket gjorde att många såg mig lite av en entreprenör. Intresset för ekonomi ökade med åren och med Warren Buffet som förebild bestämde jag mig för att utbilda mig till ekonom. Jag fascineras av hur han med sin egen investeringsstil, och med en näsa för affärer, satsar långsiktigt för en hållbar utveckling på många plan.

Min dröm är att i framtiden arbeta som revisor. Jag vill ha en roll där jag får jobba med alla slags företag – från den lilla kvartersbutiken till det stora internationella företaget. En roll där min noggrannhet och analytiska förmåga tas till vara. Där jag granskar verksamheter, redovisar och förvaltar – där jag ser ekonomiska sammanhang och hittar nya lösningar.

Mina kunskaper

– Har en kandidatexamen (180 hp) i företagsekonomi med inriktning på redovisning.
– Har genom studier, praktik och extrajobb fått erfarenhet av att jobba i olika affärs-, statistik- och affärssystem.
– Är flerspråkig: svenska, engelska, persiska och tyska.

Vad som är viktigt för mig

Ärlighet och min familj – jag tycker också att det är viktigt att inte försöka åka snålskjuts på andras arbete.

Oanad talang

Är en historienörd och en jäkel på att måla tennfigurer

—————————————————————————————————————————————–

Exempel 3

Maine Bertsén – utbildad servitris med känsla för service och kvalitet

Presentation

När jag var liten tittade mina föräldrar, som så många andra, på TV:serien Rederiet. Jag minns hur jag smög upp när signaturmelodin började och hade jag tur fick jag vara vaken en liten stund till. Jag kommer ihåg karaktärerna och hur oerhört spännande det var att se vad som hände ombord på färjan och på redare Daléns kontor.

Jag vet inte om min dröm att jobba på en färja började där och då, eller om det skedde vid någon av de resor som vi i familjen gjorde för att besöka släkt och vänner i Finland. Det var alltid ett äventyr att kliva ombord på båten – stämningen, lekrummen, restaurangen och varje vrå och hörn som skulle upptäckas och utforskas.

Drömmen att jobba på en båt, den har jag kvar – även om den idag är mer nyanserad och kompletterad med målet att utvecklas inom restaurang. Jag är medveten om att sjötjänstgöring är förenat med långa och intensiva arbetspass. Men jag är inte den som är rädd för att ”ta i, och jag ser också de sammanhängande ledigheterna som en möjlighet att bo kvar i Eskilstuna samtidigt som jag får göra det jag tycker är roligt – jobba med service i en miljö där det händer mycket och som innebär möten med många nya människor.

Arbete

2014 – pågående / Städ AB, Eskilstuna
Gör allt inom flyttstädning, hemstädning och byggstädning.

Utbildning och Praktik

2011 -2014 / Hotell- och restaurangprogrammet, Gymnasieskolan, Eskilstuna
– 10 veckors praktik på Sportbaren där jag stod i kassan, tog emot gäster, tog beställningar, serverade och hjälpte till där det behövdes.
– 8 veckors praktik på Catering AB där jag lagade mat, torkade bord och tog hand om disken.

Språk

Pratar svenska och finska flytande.

Annat om mig

– Jag tycker om att samarbeta, är stresstålig och omtänksam mot personer i min omgivning.
– Jag har lätt för att ta till mig och anpassa mig efter nya rutiner.
– Jag vet att det är viktigt att vara både flexibel och ha skinn på näsan då man i jobbet möter många olika människor.
– Jag har bra referenser från praktik och skola och lämnar dem gärna på begäran.¨

Tjansteportalen samarbetar med Team Factory AB som på uppdrag av arbetssökande skriver cv:n och personliga brev. VD och ägare Ingela Skullman är specialist på cv-storytelling i ansökningshandlingar.Tags: Arbetsliv CV jobbansökan Jobbsök
Category: CV

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)