SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

5 sätt att maximera din motivation

- öka din motivation när den tryter

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Hur kan du öka din motivation när den tryter? Vilken framgång du som företagare kommer att uppnå hänger till stor del samman med hur du långsiktigt lyckas motivera dig själv i ditt arbete. Här kommer 5 konkreta råd från Driftig.nu:s karriärcoach Lovisa Ehrenborg kring hur du kan jobba på din motivation i syfte att stärka din karriär och bli en ännu bättre företagare.

5 sätt att maximera din motivation

September 05, 2013 at 9:38 AM

Här kommer fem råd som syftar till att maximera din motivation.

1. Kartlägg dina tankemönster 
Var uppmärksam på dig själv och dina tankar under ca 2 veckor. Skriv ner vilka tankar som präglar dina dagar samt hur det ”inre samtal” som ständigt pågår inom oss, låter hos dig. Var extra uppmärksam på tankar som rör misslyckanden eller rädsla. Mentala spärrar som prestationsångest, självuppfyllande profetior och onda tankecirklar är oftast omedvetna. De skapas och lever i det undermedvetna och går igång automatiskt enligt vissa djupt invanda mönster i hjärnan. Tänker du att ”det här kommer kännas tungt”, kommer det garanterat kännas tungt. Kanske är just tankens kraft en av våra största resurser.

2. Maximera antalet framgångs-tankar 
Tror du att du kommer att misslyckas gör sig också kroppen och sinnet redo för att misslyckas. Tvärtom kommer också kroppen att göra sig redo för storverk om du tydligt visualiserar en framgång och hur du tar dig an den. Ge dig själv tid att både visualisera och dokumentera vad du vill uppnå och hur du vill ha det. Koncentration och avslappning är grunden till framgång inom mental styrka. Hitta ditt eget sätt att uppnå lugn och fokus. 

3. Sätt rätt och tydliga mål 
Målsättningar och motivation ses av forskare ofta som tydligt sammankopplade. Skapa handlingsplaner för vad, hur och när du ska genomföra något. Planen kan vara föränderlig, men ger styrfart och en känsla av att du vet vart du är på väg. Planer med olika tidsspann, t.ex. på 1 år, 5 år och 10 år gör dig medveten om vad du behöver starta med idag för att en dag uppnå ett stort och avlägset mål.

4. Bekräfta och belöna
Glöm inte att njuta av framgångar. Ta in dem i kroppen och känn den härliga känslan av att ha lyckats. Utnyttja känslan av flyt för att ta tag i tyngre arbetsuppgifter. Belöna och bekräfta dig själv. Även direkta motivationsmetoder – mer lön, en ny anteckningsbok, en ny app eller en extra lyxig lunch ute på stan’, stärker motivationer och ger mer energi framåt.

5. Utveckla dig själv 
Som egenföretagare är du din egen chef. Därmed inte sagt att du inte ska arbeta med utvecklingsplaner– tvärtom, men nu skriver du din egen. Vad behöver du stärka? Vad behöver du komplettera med för kompetens? Vad vill du lära helt nytt? Skriv ned och hitta sätt att förvärva den kunskap du behöver, genom utbildningar, seminarium, nätverkande eller på annat sätt.

Lovisa Ehrenborg | Driftigs skribent inom karriärTags: Jobbsökande Du din största tilgång inspirasjon
Category: Du - din största tillgång Gästbloggare

Kommentera gärna!

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.