SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Hitta balans mellan företagslivet och privatlivet

- Dela upp ditt liv.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

När vi riktar all vår kraft på att uppnå ett mål i karriären är det lätt att glömma bort att livet är så mycket mer än bara jobb. Och tvärtom, när vi låter ett problem i privatlivet ta upp all vår tankekraft och oro ser vi inte våra möjligheter inom andra områden. Genom att sprida din målmedvetenhet och kraft på fler områden i livet kan du nå ett mer balanserat liv.

Hitta balans mellan företagslivet och privatlivet

August 07, 2013 at 10:07 AM

En fantastisk karriär och tjugo kilo övervikt? Eller ett rikt socialt liv men aldrig tid för att utveckla den där affärsidén som legat och grott länge? Ett allt för ensidigt liv kan göra dig sjuk, olycklig, eller bara inte så framgångsrik som du skulle kunna vara.

Om du vill ha bättre balans mellan livets olika delar kan du testa att ta ett helhetsgrepp och jobba med att ta små steg i rätt riktning inom flera områden samtidigt. Du kanske inte kommer fram till det enskilda målet lika snabbt, men risken blir mindre att du förlorar delar som är viktiga för dig på vägen.

Dela upp ditt liv 
Tänk först igenom hur ditt liv ser ut i sina olika delar. En uppdelning bör innehålla 
– Arbete 
– Relationer 
– Fysisk hälsa 
– Psykisk hälsa

Lägg till andra områden om de känns viktiga för dig. Vilka delar är du nöjd med och vilka skulle du kunna utveckla?

Bestäm vilka områden du ska utveckla och sätt mål 
Välj ut några områden som du skulle må bra av att utveckla. Sätt tydliga och konkreta mål inom varje område och hitta även dina egna orsaker till varför du vill nå dessa mål. Att gå ner 10 kilo är gott och väl, men se till att göra målet till ditt genom att tänka igenom hur det skulle göra ditt liv bättre. 

Välj vilken väg du vill gå 
När du har en handfull mål kan du fundera över hur du tar dig dit. Vad är det som gör att du inte är i mål redan idag och vad kan du göra annorlunda för att nå fram? Bestäm dig för en väg som du tror leder dit du vill nå. Det går att göra för de flesta mål, men vissa områden, som relationer, kanske kräver lite mer tanke än andra.

Gör små förändringar i vardagen 
När du har hittat din väg behöver du bestämma enkla saker du kan göra varje vecka för att ta dig närmare alla dina mål. Inga storslagna gester och rivstarter, bara ett litet steg i taget. De små förändringarna som du gör i vardagen kommer att leda dig mot mål, men i en långsammare takt.

Att jobba med fler mål samtidigt kan göra att du tar på dig lagom mycket, och då blir du också mer uthållig. Tänk på att livet inte är ett hundrameterslopp och var stolt över att du är på väg mot en tillvaro med lite mer balans.

Anna Jakobsson Lund
Anna Jakobsson Lund | Artikelförfattare inom målsättning 
Annorlunda konsult | anna@annorlundakonsult.se

Tjansteportalen samarbetar med Driftig.nuSveriges största mötesplats för kvinnliga entreprenörer och driftiga tjejer.Tags: Arbetslivspsykologi Arbetsglädje inspirasjon
Category: Arbetsglädje Arbetslivspsykologi

Kommentera gärna!

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.