SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

5 tips inför lönesnacket på nya jobbet

- Kom ihåg att det inte bara handlar om pengar.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Du har äntligen fått samtalet du gått och väntat på: 

"Vi har valt att gå vidare med dig i rekryteringen och vill erbjuda dig jobbet. Vi behöver ses för att diskutera det praktiska." Nu kommer den mest spännande delen i jobbsöket: löneförhandlingen. Du vill inte lägga dig för lågt, men samtidigt inte börja på en nivå som ligger för långt över det arbetsgivaren tänkt sig.

5 tips inför lönesnacket på nya jobbet

January 02, 2014 at 12:52 PM

Här är fem tips inför löneförhandlingen: 

1. Kom ihåg att möjlighet att stiga i lön är större på nytt jobb. Att byta arbetsgivare är ett av de bästa tipsen för den som vill ha högre lön. Du har större chans att få högre lön när du förhandlar på ett nytt jobb jämfört med en löneförhandling på ditt nuvarande jobb. Det är också rätt vanligt att man efter en löneförhandling känner att man borde ha tagit i mer, att det "gick för lätt". Det första tipset är därför: Våga ta i när du lämnar ditt löneanspråk! 

2. Hänvisa till arbetsgivarens egen presentation av jobbet. Använd arbetsgivarens beskrivning av jobbet till din fördel: “jag har förstått att ni behöver någon som tar ett tydligare ansvar för x” eller “ni skriver att ni behöver någon som kan systemet y”, och påpeka att du kan uppfylla de kraven och därför bör få en bra lön. 

3. Om du ska göra ett ordentligt lönekliv - träna i förväg. Om har en lön kring 30 000 kr nu och söker ett jobb där lönenivån för andra ligger på över 40 000 kr, så ska du så klart också ha över 40 000 kr. Men många har svårt att hålla masken när de ska säga vad de har för löneanspråk ifall de själva tycker att lönen är hög. Träna därför i förväg, även om det kanske känns lite fånigt: säg det högt för dig själv, eller till en vän: “Jag vill ha 43 000 kronor”. Försök vänja dig vid det, träna bort osäkra formuleringar som “jag har tänkt mig någonstans kring” eller “uppåt 40”. 

4. Lär dig att parera frågor om din tidigare lön. Ifall du är på väg att göra ett stort lönehopp kan det bli knivigt när den nya arbetsgivaren frågar vilken lön du har idag. Tänk efter innan intervjun vad du ska svara på en sådan fråga. Till exempel: “Jag utgår hellre från den här tjänsten och mitt lönekrav är…” eller “Hos min tidigare arbetsgivare låg jag över snittet…”.

5. Kom ihåg att det inte bara handlar om pengar. Om du inte får månadslönen dit du vill, så kom ihåg att det finns annat att ta upp till förhandling. Alltifrån semesterdagar, till arbetstid, betald utbildning eller förmåner som städning eller bil.

Erik Fors-Andrée, 
Grundare cruited.com


Tags: Gästbloggare lönesamtal
Category: Gästbloggare lönesamtal

Kommentera gärna!

Posted by uwwubuxaguvl on
[url=http://mewkid.net/who-is-xandra/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500mg osu.ttmz.tjansteportalen.se.oqe.rp http://mewkid.net/who-is-xandra/
Posted by uwaxipek on
[url=http://mewkid.net/who-is-xandra/]Amoxicillin 500 Mg[/url] Amoxil dpa.fhsp.tjansteportalen.se.pzp.fc http://mewkid.net/who-is-xandra/
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.