Ända sedan barndomen är vi inprogrammerade med att undvika misslyckanden. Samtidigt har de största framgångarna och upptäckterna ofta nåtts och gjorts av personer som en gång gjort en ordentlig vurpa. Hela hemligheten ligger i hur man tar motgångar: allt från att gå i konkurs eller få ett nej från rekryteringskonsulten till att misslyckas när man äntligen vågade jobba med sin passion. Det är budskapet i journalisten Rick Newmans bok Rebounders: how winners pivot from setback to success. På klassiskt managementlitteraturvis har han hittat nio egenskaper som gör att vissa människor klarar av att förvandla ett riktigt magplask till att bli första steget mot något riktigt bra. Ett misslyckande som analyseras på rätt sätt ger kunskap och insikt som man aldrig kan få på annat sätt, poängterar Newman. Han menar också att de här egenskaperna är viktigare än någonsin nu när globaliseringen och digitaliseringen förändrar världen på ett sätt som vi inte riktigt kan greppa.

De värsta ögonblicken i våra liv, de som vi helst låtsas att aldrig hände, är de som verkligen formar oss. Den insikten fick amerikanska bloggaren Jenny Lawson att skriva boken Lets pretend this never happened. Efter tio år av bloggande, mest känd för bloggen The Bloggees som hon har fått priser för, var det tolv förlag som budade på rättigheterna att ge ut hennes bok. New York Times beskriver i en artikel hennes framgångar som en modern askungesaga. Boken tog sig snabbt in på tidningens bästsäljarlista. Jenny Lawson berättar på sitt smågalna sätt om sin bisarra uppväxt på landsbyggden i Texas och de där ögonblicken genom livet när man bara ville sjunka genom jorden eller gömma sig i ett mörkt rum. Samma ögonblick som till så stor del formar vår person – och så småningom våra yrkesliv.

Boken Kiss that frog!: 12 great ways to turn negatives into positives in your life and work handlar inte om misslyckanden, men om att vända negativa tankar som kan hänga ihop med misslyckanden. Titeln kommer från sagan om prinsessan, som trots att hennes mål var att träffa prinsen hade svårt att kyssa grodan. Negativa tankar och känslor hindrar oss från att göra mycket av det vi egentligen vill och kan, konstaterar coachen Brian Tracy och hans dotter psykologen Christina Tracy Stein.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka svd.se