SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Vem har rätten att krossa dina drömmar?

- Att drömma inför framtiden är helt naturligt.

Jag är av den alldeles bestämda åsikten att ingen, INGEN, har rätt att tala om för dig att dina drömmar inte går att nå eller att du aldrig kommer att klara av att göra det du drömmer om. Att drömma och önska inför framtiden är helt naturligt och de drömmar vi har när vi är små är inte alls säkert att vi har kvar när vi blir stora.

Vem har rätten att krossa dina drömmar?

January 25, 2013 at 11:57 AM

Vem har inte drömt om att bli prinsessa? Eller att få gifta sig med sin pappa?
Dessa drömmar inser vi av naturliga orsaker att de inte är riktigt genomförbara så småningom - det är ingen som behöver tala om det för oss. Vi växer istället in i nya drömmar som förhoppningsvis matchar verkligheten något bättre. Våra drömmar och vår längtan växer och förändras med oss på ett helt naturligt sätt.

Jag har mycket starka (och obehagliga) minnen av en syokonsulent jag träffade när jag gick i 9:an och skulle välja gymnasieutbildning. Jag minns vad hon heter (men ska inte hänga ut henne här) och jag minns att hon hade på sig en veckad kjol, blus och en slipover med romber på. Jag tror att kjolen var grå och slipovern blå. Hon dödade mina drömmar om framtiden med en enda mening. Utan att känna mig överhuvudtaget och utan att ha det minsta intresse av att höra vad jag ville med mitt liv. Hon bara sa:
- Men lilla gumman, det är väl att satsa lite väl lågt här i livet, när jag berättade om vilken utbildning jag tänkte gå (Beklädnadsteknisk).

Jag har ett sådant oerhört starkt minne av det "samtalet" och det har format mig och min inställning till hur man behandlar andra människor väldigt tydligt.

Man får inte döda andras drömmar!!!

I dag när jag själv jobbar som jobbcoach och träffa många ungdomar som har drömmar om sin framtid är jag oerhört noga med att dels verkligen höra in vad det är de har för tankar och drömmar om framtiden, dels att aldrig någonsin säga åt dem att det inte är möjligt.
Jag kan absolut ha en diskussion om att vissa yrkesval kan vara tuffa av olika anledning, men jag skulle aldrig i mitt liv vilja ha på mitt samvete att jag har dödat någons dröm.
Vi brukar i dessa samtal diskutera hur långt bort den här drömmen är och hur sannolikt det är att tjejen eller killen når den drömmen inom den närmaste framtiden (de närmaste året/åren). Många gånger är det många bitar som ska till innan drömmen kan bli sann - om den någonsin blir det, vilket inte är säkert, så under tiden måste man titta på vad som behöver göras för att antingen jobba på att närma sig sin dröm eller vad som behövs göra fram till dess att drömmen kan kännas nåbar. Det kan vara sådant som inte alls har så särskilt mycket med drömmen att göra, men jag brukar säga som så:

Håll kvar din dröm! Även om du jobbar med och mot andra saker, så betyder inte det att du behöver släppa och glömma. Var sak har sin tid, men du behöver aldrig känna att du ska släppa tankarna på din dröm för någon annans skull. Det ska du bara göra för att du väljer och vill göra det själv.

Med ljus och värme, Ulrika

Följ oss gärna på FacebookTags: Coachen
Category: Coachen