SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Energitjuvar på jobbet

- Del 2 .

Energitjuvar kan ta sig olika uttryck, allt ifrån den irriterande besserwissern som alltid ska få sista ordet till den, ofta väldigt sociala personen, som alltid lyckas framställa sig i så positiv dagar att alla andra, inklusive du själv, bleknar i dennes närhet.

Energitjuvar på jobbet

March 21, 2013 at 7:51 AM

En person som är en energitjuv lassar över alla sina oönskade känslor på sin omgivning och har dessutom ofta skaffat sig en hård hud som gör honom/henne nästintill omottagliga för omgivningens signaler på att deras beteende är oönskat. Därför är det viktigt att tala klarspråk med energitjuven. Det hjälper inte att titta menade, se sur och irriterad ut eller att sucka ljudligt. Det rinner av energitjuven som vattnet på en gås. En mekanism som troligtvis har byggts upp under ganska lång tid i energitjuvens liv.

En energitjuv är väldigt duktig på att hitta personer att kanalisera sina oönskade känslor hos. Med precision kan de snabb leta upp vem som är ”svag nog” att kunna ta emot allt negativa som behöver ösas ur. För en energitjuv behöver känna att det finns någon där som tar emot, någon som reagerar, och då gärna med upprörda känslor av olika slag. Du måste se till att du inte blir en sådan person som tvingas ta emot.

Energitjuvar på jobbet del.1

Att arbeta tillsammans med en person som kan kategoriseras som en energitjuv är otroligt krävande. En enda person i ett arbetslag kan få stämningen att sjunka ner i djupaste dyn – om man inte väljer att göra något åt saken. Ingalill Roos som är samtalsterapeut, socionom och även författare till boken ”Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet”, tror att energitjuvar på arbetsplatserna kan vara en stor anledning till att många personer blir sjukskrivna. Man orkar helt enkelt inte ta emot en annan persons ”elände” hur länge som helst. Och som namnet energitjuv antyder så slukar det ens energi så totalt att tillslut finns det ingen mer kraft att uppbåda till arbete = sjukskrivning.

Om du upplever att du har en energitjuv på din arbetsplats som får både dig och dina kollegor att må dåligt så är det definitivt något ni måste ta tag i. Det handlar om er psykosociala arbetsmiljö och där har ni rätt att få hjälp och stöttning av både chefer och fack. Prata med dina kollegor och tveka inte att berätta hur ni upplever er situation. Ni är starkare om ni går samman.

Med ljus och värme, UlrikaTags: Coachen Coachen inspirerar Ulrika Gabriel
Category: Coachen inspirerar