SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Bli mer effektiv på jobbet

- Med hjälp av en timer.

Francesco Cirillo heter en sann entreprenör med fokus på effektiva lösningar inom innovation och effektivitet. Han ligger bakom "The Pomodoro technique" som är en både enkel och samtidigt mycket effektiv teknik för att bli just effektiv på jobbet. Pomodoro betyder tomat på italienska och syftar till en timer i tomatform som den på bilden

Bli mer effektiv på jobbet

February 05, 2013 at 11:07 AM

När vi har mycket att göra på jobbet är det av någon oklar anledning väldigt lätt att istället för att ta tag i de saker som behöver göras, göra en massa annat oviktigt. Det är då du kollar alla vänners status på Facebook, kollar mejlen, ringer ett samtal och en massa annat som du egentligen inte behöver göra. Många gånger handlar det om att vi har svårt att få "tummen ur" och att vi kanske är rädda för att det arbetet vi ska göra kan vara både svårt och komma att ta lång tid. Vi förhalar med andra ord.

Men, arbetsuppgifterna ska tas om hand om förr eller senare och det är generellt alltid bättre med förr. The Pomodoro technique är en suverän hjälp för dig som vill få saker gjorda och som vill kunna arbeta effektivt. Det enda du behöver för att arbeta efter denna metod är:

  1. Papper och penna
  2. En kökstimer (eller timer på mobilen går självklart bra)
Det du ska börja med är att skriva ner alla uppgifter du ska/måste/vill få klara under dagen. Gör sedan följande:
  1. Välj ut de uppgifter som du verkligen behöver få klara under dagen och skriv upp den på en Dagens att-göra lista.
  2. Välj ut en av uppgifterna, förslagsvis den som du vet är viktigast om det går att plocka ut en sådan.Ta fram timern/mobilen och sätt timern på 25 minuter.
  3. Under dessa 25 minuter arbetar du ENBART med denna uppgift. Du ska inte göra något annat som kan störa din koncentration (kolla mejl, svara i telefon, twittra etc). Fullt fokus på uppgiften och inga andra distraktioner.
  4. När timern ringer ska du sätta ett kryss vid uppgiften på din lista. Ta en kort paus på 3 -5 minuter. Passa på att sträck på benen, gå på toaletten eller hämta en kopp kaffe eller ett glas vatten till exempel.
  5. När den korta pausen är över fortsätter du med uppgiften om den inte är slutförd. Du genom för nu ett nytt 25-minuters pass.
  6. Du fortsätter på samma sätt, men var fjärde gång som timern ringer tar du en längre paus på 15 - 30 minuter. 
  7. När du är klar med uppgiften påbörjar du bara en av de andra som står på din att-göra lista.
Det finns mycket mer information att läsa om både Francesco Cirillo och hans The Pomodoro technique på hemsidan samt en hel del gratismaterial som går att ladda ner.
 
Med ljus och värme, Ulrika


Tags: Coachen Ulrika Gabriel
Category: Coachen Coachen inspirerar