SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Bli en jobbvinnare!

- Under din fritid.

Arbetsmarknaden krymper men inte arbetssökandes krav på stimulerande och meningsfulla jobb. I tuff konkurrens om de eftertraktade tjänsterna kan fritidsintresset vara vad som avgör vem som går vinnande från anställningsintervjun. För Axel Pettersson blev ideellt engagemang vägen till drömjobbet.

Bli en jobbvinnare!

January 19, 2013 at 12:18 PM

Inom näringslivet ses det som en bonus. I biståndsvärlden är det många gånger ett krav. Mer än varannan svensk ägnar fritiden åt arbete utan lön, vanligast är ideellt arbete i idrottsklubbar. Ett engagemang som kan gynna den som söker jobb.

Enligt karriärexperten och författaren Charlotte Hågård kan ett aktivt medlemskap i en organisation eller förening få ett cv att sticka ut i konkurrensen – särskilt för den som är ung eller som vill ta sig in i en ny bransch.

– Kan du inte visa arbetsgivaren att du har den erfarenhet från arbetslivet som krävs så måste du kunna lämna andra exempel. Då är det inte bara betalda erfarenheter som har ett värde, säger Charlotte Hågård.

För Axel Pettersson blev fritidssysselsättningen vägen till ett karriärbyte. För fem år sedan började han att hemma vid tangentbordet redigera Wikipedia-artiklar. Artikelskrivandet byttes snart ut mot wikiträffar, föreläsningar om upphovsrätt och annat som var kopplat till föreningen.

Det som varit fritidssysselsättning under någon timme var och varannan kväll blev fick allt större plats under föräldraledigheten, och väl tillbaka på det vanliga jobbet som radionätsbyggare kunde det hända att han tog ut en semesterdag för att besöka ett museum å organisationens vägnar.

– Jag har alltid engagerat mig ideellt. Det handlar om att få göra något bra som inte enbart är för sig själv. Hade det inte varit för detta hade jag nog hittat något annat, säger han.

"Många vill ha en fritids- sysselsättning som ger mening. Men sugs du in i det för mycket så kanske det är dags att fundera kring att byta jobb istället."

Charlotte Hågård, karriärexpert och författare

2010 blev han invald i Wikimedia Sveriges styrelse och presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia, men det var först två år senare som han sökte en faktisk tjänst på föreningen. Då annonserades den första fasta tjänsten ut, som föreningssekreterare.

Jobbet gick inte till Axel Pettersson men i stället blev han kort senare tillfrågad om han var intresserad av tjänsten som projektledare.

– Mitt ideella engagemang, både i styrelsen och i gemenskapen, var direkt avgörande för det karriärsteg jag tog, säger han.

Nu är det svårt att dra en gräns mellan vad som är arbete och fritid. Men Axel Pettersson ångrar inte vägen han tagit. Engagemanget för fri spridning av kunskap finns kvar och fortfarande arbetar han ideellt för organisationen när den ordinarie arbetstiden är slut.

– Innan kände jag att jag gjorde nytta för mig själv på jobbet och nytta för andra på fritiden. Nu är jag inte begränsad till att göra det här bara på fritiden, säger han.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka SVD.seTags: Jobbsökande Ny karriär Hitta jobb
Category: Jobb och karriär Jobbsökande