SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Maktmanipulation på arbetsplatsen

- Nya härskartekniker när kvinnor tar makt.

När blev du manipulerad senast? Ett höjt ögonbryn, ett huvud på sned, till och med ett leende kan vara en del i en härskarteknik. Syftet är att skaffa sig makt och få dig att göra saker du egentligen inte vill.

Maktmanipulation på arbetsplatsen

January 28, 2013 at 10:30 AM

Nästan 70 år efter att uttrycket myntades är härskarteknikerna lika aktuella idag, de har dock utvecklats, förfinats och är mer subtila.

Organisationskonsulter Helene Thomsson och Ylva Elvin-Nowak har studerat maktmanipulationer på arbetsplatser och skrivit en bok i ämnet. De menar att det numera inte går att kategorisera teknikerna som man tidigare gjort, framförallt för att den forskningen byggde på att det var män som härskade över kvinnor eftersom det helt enkelt inte fanns några kvinnor på maktpositioner.

Samhället har gått framåt, kvinnorna är med och konkurrerar om makten. Det har även lett till att härskarteknikerna blivit mer sofistikerade.

Enligt Helene Thomsson och Ylva Elvin-Nowak kan en duktig härskare få otroliga fördelar genom att manipulera sina kollegor.

– Snällhet är en vanlig härskarteknik. Härskaren som använder sig av den är alltid god, mån om att alla ska vara överens, gör saker mot dig ”för ditt eget bästa”. På det sättet bli personen oantastlig och får sin vilja igenom, förklarar Ylva Elvin-Nowak.

Ett annat sätt att få bekräftelse från omgivningen kan vara att använda sig av en teknik som går ut på att man är ynklig och det är synd om en. Kollegorna vågar inte säga emot eftersom det kan uppfattas som taskigt.

– Vissa härskartekniker funkar bara när avsändaren är en man. Den bullrige chefen är ett sådant exempel. Han är positiv och glad, skämtar mycket och härskar över sina underordnade genom att vara trevlig. Men han styr med järnhand och lyckas eftersom alla vill vara honom till lags, säger Helene Thomsson.

En kvinna skulle aldrig komma undan med ett sådant beteende. Istället finns det en annan typisk kvinnlig metod som ger samma resultat. Den går ut på att kvinnan i fråga använder sig just av sin kvinnlighet. I Thomsson och Novaks bok, 11 nyanser av tystnad, beskrivs en strategi som syftar till att få en annan kvinna att känna sig underlägsen.

Härskaren ler hela tiden trots att hon utstrålar fientlighet med hela sitt väsen. Hon försöker få andra kvinnor att ifrågasätta sig själva och sin kvinnlighet genom att själv framstå som nätt och feminin. Målet är att skapa en osäkerhet och få ”objektet” att tystna.

Helene Thomsson och Ylva Elvin-Nowak påpekar att härskarteknikerna fungerar enbart om omgivningen tillåter det och det är inte alltid härskaren själv är medveten om vad han eller hon håller på med.

– Jag tror att det finns folk som planerar hur de ska få mer ljus på sig själva i relationer med andra människor. Vi lär oss hur vi får bekräftelse och använder oss sedan av den ”tekniken”. Men jag tror även att en del planerar för att sabba, säger Helene Thomson.

Hon understryker dock att det är ett spel och saker och ting är inte alltid som de verkar, den utsatte kan i själva verket vara härskaren själv.

– Tänk att du har en kollega som blir avbruten på varje möte. Du tänker att det inte är okej, men den personen kanske har någonting att vinna på att det är synd om honom eller henne.

Bästa receptet för att bemöta en osund härskarkultur på sin arbetsplats är enligt Helene Thomsson och Ylva Elvin-Nowak att ta upp problemet med sin chef, som ju är ansvarig för arbetsmiljön. De rekommenderar även att man pratar med sina kollegor och bildar en allians där fler kan uppmärksamma signalerna och agera.

Om man själv är utsatt och modig nog att ta upp diskussionen med en härskare ska man samla på sig exempel, lägga fram dem och prata utifrån hur man själv upplever det.

– Härskarteknikerna kan orsaka mycket skada, egentligen handlar det om mobbningstekniker. Det är inte ovanligt att vi kallas till en arbetsplats där det finns en ”besvärlig person” som andra beskriver som ”helt omöjlig”. Sedan visar det sig att personen i själva verket är utsatt för andras härskartekniker.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka svd.se



Tags: Arbetsliv Arbetslivspsykologi
Category: Arbetsliv Arbetslivspsykologi