SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Att göra - eller inte göra

- Skriv en "Att-inte-göra lista"

Många gånger matas vi av "effektivitetspratet", inte minst på arbetsplatserna. Då tid är pengar gäller det att hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Självklart kan du även privat vinna på att vara effektiv. Men det är också lätt hänt att drabbas av "produktiva svackor", speciellt om du har det stressigt och mycket att tänka på. Då kan du istället tänka helt irrationellt och istället för att ta tag i det som behöver göras, inte göra något allt. I dessa lägen är det bra att strukturera upp tillvaron för att tydligt se vad som behöver göras, skriva listor, bocka av osv.

Att göra - eller inte göra

January 22, 2013 at 11:49 AM

Det kan också vara så att du är FÖR effektiv, eller att du kanske snarare vill vara det. Du kanske har drömmar, ambitioner och så en hel del prestationskrav på toppen. Ingen fara om det händer ibland, men det är inte en nyttig cocktail i det långa loppet. Om du hör till dem som ständigt vill prestera, på jobbet eller privat och har listor på vad som behöver göras både högt och lågt, då kan det vara värt att fundera lite kring din tillvaro.

Att-göra listor i all ära, men ibland måste vi lära oss att slappna av. Jag förespråkar själv att-göra listor och anser att det är ett bra sätt att få struktur och få saker gjorda. Men det är också viktigt att lära sig att hantera dessa listor på ett bra sätt. Fel använda skapar de bara ännu mera krav och stress.
Faktum är att du ibland kan må bättre av en annan sorts lista. En lista där du skriver upp sådant som du INTE ska göra - en "Att-inte-göra lista".
På en sådan lista skulle det kunna stå:
Idag ska jag inte

  • Svara i telefon när jag jobbar med budgeten
  • Diska efter de andra i personalrummet
  • Ta på mig mer jobb innan jag blir klar med det jag ska göra
  • Plocka undan efter barnen, det får de göra själva
  • Äta upp chipsen som blev kvar efter helgen
Om du skulle skriva en Att-inte-göra lista, vad skulle det stå på den?

Med ljus och värme, Ulrika

Följ oss gärna på FacebookTags: Coachen Ulrika Gabriel
Category: Coachen Coachen inspirerar