SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Byta jobb efter sommaren

- Lägg upp en plan.

Kategorier


Tag Cloud



Du är tillbaka på jobbet efter sommaren. Det kändes inget kul att börja igen och just nu känns det bara usch, fy och blä. Du skulle helst vilja säga upp dig omgående. Du inser att det inte är en bra utväg, speciellt när räkningarna har börjat hopas i brevlådan efter semestern.

Du vill inte vara kvar, men du kan inte säga upp dig. Vad ska du göra då?

Byta jobb efter sommaren

September 19, 2012 at 10:08 AM

Lägg upp en plan
Det finns en mellanväg – att välja att stanna kvar, men samtidigt börja söka nytt jobb. Det finns vinster med det, men också en stor risk.

Vinster:
 Det är lättare att få jobb om man har ett jobb.
 Du har pengar.
 Du kan känna dig lugn och inte oroa dig.

Risk:
 Projektet med att söka jobb rinner ut i sanden och så sitter du i samma sits efter nästa semester.

Gör som Lina
Lina kände direkt efter semestern att hon inte ville vara kvar på sitt arbete. Hon trivdes inte och kände att jobbet dränerade henne på energi. När vi pratade och jag sa till henne att om hon var kvar skulle hon dö av tristess, bestämde hon sig för att det fick vara nog och tillsammans la vi upp en plan.

Linas första uppgift var att fundera på hur mycket tid hon kunde lägga på jobbsökeri. Hon blev förvånad när hon insåg att det var mycket mindre tid än hon trodde: när hon räknat bort jobbtid, hämta och lämna barn, handla, laga mat och träna såg hon att det var bara fyra timmar i veckan kvar.

Hon la upp en plan för hur hon skulle använda de fyra timmarna varje vecka.

1.Prata med familjen. De behövde förstå och acceptera vad hon ville göra, så de inte blev besvikna när hon behövde tid till sig själv.
2.Bestämma ett datum för när hon ville sitta på ett nytt jobb.  De som sätter upp ett datum får jobb tidigare!
3.Gå igenom CV:t. Det var ett bra tag sedan hon sökt jobb, så hon behövde skriva om nästan allt. Dessutom behövde hon lägga till det senaste hon gjort.
4.Kontakta sina referenspersoner. En del hade Lina inte varit i kontakt med på väldigt länge, det kändes lite pinsamt, men hon kontaktade dem ändå. Hon funderade också på om hon hade några nya personer hon kunde be om referenser. Hon ville inte fråga sin chef, eftersom hon inte berättat att hon sökte nytt jobb, men kom på att hon hade en kollega som hon kände närmare som kanske kunde säga något.
5.Kontakta personer som hon kände, både nära vänner och mer ytliga bekanta, och berätta att hon sökte jobb. Linas CV behövde vara klar innan dess, för de flesta vill veta mer om vad den som söker jobb har för kunskaper och erfarenheter.
6.Registrera sig på jobbsajter. Nästan alla rekryteringsföretag har en egen sökandedatabas. Lina behövde lägga upp sitt CV på flera ställen. Det tog tid, men Lina planerade in när hon skulle göra det.
7.Skriva en mall för ansökningsbrev. Med den i botten kunde Lina sedan snabbt skriva en ansökan när hon såg något hon var intresserad av.
8.Börja konsekvent läsa annonser. Lina bestämde några dagar i veckan när hon letade.
9.Skriva ansökningar. Lina använde sin mall, men ändrade varje ansökan efter den arbetsgivare hon var intresserad av. Det var svårt för Lina att kunna ringa arbetsgivare, så hon sökte jobbet och mailade kontaktpersonen som uppföljning istället.

Håll dig till planen
Lina höll sig till sin plan. Det svåraste var att fortsätta jobba med att läsa annonser och skicka ansökningar, när breven med ”tack för din ansökan, men…” började droppa in. Men eftersom hon hade ett datum som hon strävade emot, gick det lättare att lägga undan dem och ta nya tag.

De fyra timmarna i veckan höll hon stenhårt på. Ett tag märkte hon att saker som att skjutsa barn till aktiviteter och storhandling började ta över, men då bestämde hon sig för att hon behövde påminna sig själv om vad som var viktigt. Hon satte upp en stor lapp som hon såg varje dag som påminnelse om varför hon gjorde det.

Lina skaffade sig ett nytt jobb, två veckor efter det datum hon satt upp hörde hon av sig till mig och ropade i telefonen: ”Jag fick jobbet!”

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka Nyttjobb-metoder



Tags: Jobbsökande Jobb Arbetssökande CV
Category: Arbetssökande Jobbsökande

Kommentera gärna!

Leave a Reply



(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.