SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

15 tips för att hjälpa din karriär

- Starta smått och titta på de saker du kan göra direkt för att hjälpa din situation.

De flesta karriärtips fokuserar på generella tips om hur du når framgång, vad som krävs och så vidare. Problemet är att dessa tips ofta är mer övergripande än de problem vi står inför. Ofta är det vardagen som gör att vi känner oss nere: vi går till arbetet, kommer hem slutkörda och det känns som om vi inte kommer någonstans. Om du vill komma framåt i arbetslivet, starta i mindre skala och titta på de saker du kan göra direkt för att hjälpa din situation.

Om du sitter vid ditt skrivbord och funderar över om det finns något bättre du kan göra med ditt liv, börja med dessa 15 tips från arbetsliv.se och låt dem vägleda dig till en bättre karriär.

1. Gör en lista med alla ting du genomfört idag/denna vecka/denna månad som har hjälp företaget, och spara dem.
När du har tid över, gör en lista som inkluderar alla saker du faktiskt gör på ditt arbete. Datera dem och ge specifika exempel. När du gjort denna lista, spara den i en mapp och låt den ligga där tillsnästa utvärdering, eller nästa gång du frågar om löneförhöjning och liknande.

2. Skicka ett tackbrev.
Om du har fått hjälp i din karriär eller fått personliga råd i någon form, skicka ett tackbrev. Respekten, vänligheten och det personliga i ett handskrivet brev ger ett stort plus hos mottagaren, vilket kan leda till positiva resultat i framtiden.

3. Arbeta med ditt skriftspråk.
Varför inte starta en blogg kopplad till ett intresseområde inom ditt arbete? Det ger bra övning till ett bättre skriftspråk. Fokusera på att skriva genomtänkta, välskrivna artiklar som engagerar dina läsare.

4. Designa visitkort till dig själv av hög kvalitet.
Införskaffa visitkort kopplade till vem du är, specifikt intresse, blogg eller liknande, inte till din position på ett företag. Visitkorten är en reflektion av dig själv, vilken typ av person du är och vilken bild du vill ge av dig själv till andra. Du kan exempelvis skicka med visitkorten med brev eller ge till folk du möter i ditt vardagsliv. Införskaffa professionella visitkort för att skapa en positiv uppfattning hos mottagaren. Gör något som sticker ut från mängden.

5. Skicka ett snabbt kontaktmail.
Har du några arbetskontakter som du inte hört ifrån på ett tag? Skicka ett e-mail till affärsbekanta och kollegor verksamme i samma bransch som du är och berätta vad du gör och fråga dem det samma. Ett snabbt e-mail till människor du träffat på mässor, konferenser och liknande kan resultera i samarbete eller ett nytt jobb.

6. Föreslå en lösning på ett jobbigt arbetsproblem.
Detta gäller speciellt för små problem. Klagar folk över skrivaren? Leta upp ett alternativ på Internet och skicka till din chef. Nyckeln är att göra lösningen så komplett som möjligt, så att chefen kan se att du såg problemet, kollade på lösningar och kom fram till ett alternativ.

7. Ring ett samtal.
Håll kontakt med kollegor så att du kan få ett grepp om organisationen i stort, vilket är bra vid möten. Lär dig av andra och vad de håller på med. Var inte dryg och lägg näsan i blöt för mycket, men var medveten om vad som sker på arbetsplatsen och hur det påverkar dig.

8. Arbeta på dina språkkunskaper.
Är ditt arbetsspråk inte ditt förstaspråk? Spendera en del av din fritid för finjusteringar. Lyssna på ljudböcker kan vara ett bra alternativ, eller gå en avancerad språkkurs? Eller läsa om en bok på ett nytt språk?

9. Ge ett rent och fräscht intryck.
Det hjälper alltid att ge ett rent och fräscht intryck. Att ha tillgång till lite hygienartiklar med sig kan vara guld värd.

10. Uppdatera och finjustera ditt CV regelbundet.
Det är aldrig fel att kolla igenom sin CV och göra uppdateringar och finjusteringar. Dokumentera vad du gör och vilka resultat det har lett till.

11. Förkovra dig och lär dig mer om områden i ditt jobb.
Leta efter resurser som relaterar till ditt yrke och fokusera en del av din tid på det. Att vara insatt i det du vill arbeta med framöver är aldrig fel.

12. Förbered några kommentarer i förväg till nästa möte.
Har du möte senare? Se det som ett tillfälle att visa ditt kunnande. Titta över agendan och förbered några punkter och tankar som du kan presentera. Om du skall lyssna på någon annans presentation, ta reda på vad det handlar om och förbered några frågor.

13. Att tala inför andra.
Lyssna på duktiga talare på Internet och bränn en CD med tal som inspirerar dig. Passar perfekt att lyssna på när du kör bil. Läs gärna böcker om konsten att tala.

14. Städa din arbetsplats.
Det skapar både ett bättre intryck av dig och fångar ögonen från andra. Du kanske, som bonus, också finner material du trodde försvunnit.

15. Fundera kring vart du vill befinna dig om fem år och skapa en plan därefter.
Spendera lite tid med att visualisera din position om fem år. Tänk sedan efter vad som krävs för att hamna på den positionen. Väl där, bryter du ner alla bitar i processen tills bitarna blir konkreta som du kan slutföra snabbt. Sedan är det bara att börja. Många små steg leder till stora framsteg.

Källa: arbetsliv.se